joi, 23 ianuarie 2014

Trei protestatari au murit la Kiev, doi dintre ei împuşcaţi de poliţie

UPDATE 11:10 - Unul dintre protestatarii împuşcaţi mortal la Kiev se numea Serghei Nihoyan şi era un pasionat activist pro-democraţie, potrivit manifestanţilor care l-au cunoscut la protestele din centrul capitalei Ucrainene, din aşa-numita EuroMaidan. Serghei Nihoyan, armean de origine, locuia la Dniepropetrovsk, de unde a venit, pe 8 decembrie, la Kiev, pentru a protesta faţă de refuzul autorităţilor de a semna un acord cu Uniunea Europeana.
Premierul ucrainean, Mikola Azarov, i-a calificat pe protestatari „terorişti” şi a afirmat că poliţia nu are nicio legătură cu morţii, potrivit Interfax Ucraina.
Pe de altă parte, Statele Unite au retras vizele unor înalţi oficiali ucraineni, în semn de protest faţă de represiunea violenta din Kiev, potrivit Kyiv Post.Informaţia a fost confirmată şi de AFP, citată de Mediafax. ”Ca răspuns la acţiunile angajate împotriva unor manifestanţi, în noiembrie şi decembrie, Ambasada Statelor Unite a revocat vizele mai multor ucraineni care au legătură cu violenţele”, a anunţat misiunea SUA la Kiev într-un comunicat, fără să precizeze identitatea şi nici funcţiile acestor persoane.
Agenţia Unian anunţă şi că preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a declarat că nu mai are niciun rost o nouă convorbire cu Victor Ianukovici, având în vedere ultimele evenimente.
UPDATE 10:30 - Cel puţin doi protestatari au murit împuşcaţi de forţele de ordine, la Kiev, şi o a treia persoană şi-a pierdut viaţa din alte cauze – probabil în urma unor răni produse în cădere – în timpul confruntărilor violente dintre demonstranţii din centrul capitalei, potrivit paginii de Internet a cotidianului Kyiv Post.
Pagina de Internet a Interfax Ucraina confirmă decesul unui tânăr din Dniepropetrovsk, citând un oficial a poliţiei, dar şi surse din ministerul de interne. Potrivit aceloraşi surse, forţele de ordine nu ar fi folosit arme de foc în intervenţia de pe strada Hruşevskoho.
Potrivit AFP, citat de Mediafax, în acest moment la Kiev au loc confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari. Manifestanţii aruncă cu cocktailuri Molotov înspre poliţişti, iar aceştia ripostează cu gloanţe de cauciuc.
Potrivit agenţiei de presă ucrainene Unian, aproximativ 5000 de persoane s-au regrupat, în această dimineaţă, pe bulevardul Hruşevskoho. Dintr-o maşină cu difuzor s-a lansat, către trupele ministerului de Interne prezente în stradă, apelul de a nu mai respecta ordinele criminale.
UPDATE 09.30 – Doi protestatari au murit în urma ciocnirilor cu forţele de ordine, conform Kyiv Post.
Cea de-a doua victimă este confirmată şi de agenţia ucraineană de presă Unian.
Manifestanţii strigă ”Criminalilor!” şi ”Slavă Ucrainei!”.
Un protestatar a fost împuşcat, marţi noapte, la Kiev, conform unei surse din opoziţie, cutată de AFP. Potrivit corespondentului BBC la Kiev, forţele de ordine au luat cu asalt baricadele ridicate de protestatari şi au arestat mai mulţi manifestanti.
Informaţia a fost confirmată şi de Oleg Musiy, coordonatorul serviciilor de intervenţie medicală deplasate în zonă, pentru Kyiv Post. Acesta a declarat ca un protestatar de aproximativ 30 de ani a murit din cauza unor răni produse prin împuşcare. Potrivit lui Musiy, bărbatul avea patru răni, în cap, gât şi piept. Deocamdată nu se ştie daca e vorba de gloanţe de cauciuc sau nu.
În ultimele două nopţi, au avut loc noi ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine, conform AFP. Oamenii au ieşit în stradă după ce Ucraina a refuzat să semneze un acord de asociere cu UE. Marţi, au fost adoptate şi legile care înăspresc sancţiunile aplicabile protestatarilor.
Potrivit Kyiv Post, forţele de ordine au spart o parte a baricadelor şi i-au împins pe protestatari 500 de metri în spate, pe strada Hruşevskoho, însă manifestanţii s-au regrupat pe amplasamentul iniţial şi au refăcut baricada.